Translate

2012. november 6., kedd

Madárlesben

Mint, tudjátok, ha tudjátok, mára a fő hobbim a fotózás lett. Nem nagy durranás, mert a mái digitális világban, majd mindenkinek ez, vagy e közeli a besorolása. Az év közbeeső részeinél, csak úgy a minket körülvevő természeté, abból is a növények fotózásáé a fő szerep. Mi, más is lenne, hiszen ezek mindig, mindenhol kéz közelben vannak. De, a portrézást is szeretem, illetve csak szeretném, mert ez egy külön  műfaj. Itt, valójában, az unokáim fotózásában élem ki magam, hébe-hóba egy-egy rendezvény is ad erre apropót.
Mondom, a közbeesőn, mert az év vége tája, és az év eleje környéke, nekem a legizgalmasabb időszak,  itt jönnek képbe a kis égi madarak, őket nagy izgalommal várom, és rájuk készülve lövöm is őket a fotó aparátommal, ahogy csak tudom.
Igen, készülnöm kell rájuk! A legfontosabb, a leshely elkészítése, mert enélkül, hiú ábránd a madárfotózás. Még ezzel együtt sem könnyű macera.
Most, a gyereknek össze eszkábált gerendaváz hintát bontottam le, illetve fűrészeltem derékba,  nem voltam biztos a biztonságában. Szuvas volt már akkor is, mikor összeállítottam, Hát még most, több év után!
A két csúcsháromszöget nekitámasztottam a cseresznyefának, kicsit kötésben egymással, és egy zöld ponyvával körbevettem, úgy hevenyészett módon. Pár lécdarab, néhány helyre rácsavarozva a vázra, ez volt a ponyva lefogatóm. Néhány nyisszantással kémlelőablakot nyitottam az objektívnek, mert azt ugye illik kidugni, mert belül szűk a hely,  az állvány hátrébb kerül.
Egy hokkedli, rá valami szigetelőanyag, hogy ne fázzon fel a madárcsősz, és már a les, úgy- ahogy, használható is szerényen.
Az etetőt, nem rakom messze a lestől, mert nincs nagy-telém, amivel nagyobb távolságra is belőhetem a kis szárnyasokat, így kb. 2 m-re esik tőlem a madárka, ha exponálni akarok.
Nem fotózom a tetős etetőt, mert az nem elég természetes környezet. Ezért szoktam, faháncsot kihelyezni egy rúdra, azt fenyő gallyal álcázva azt.
Már, vagy kétszer belőttem a távot, és az élesség állítást, csak a madárjárás nem az igazi még.
....... Holnap folytatom!


18 megjegyzés:

  1. Szép reggelt! Lacikám a lehető legszebb hobbit választottad, ez Neked is boldogság és mindenkinek aki szereti a szépet. Az ember nem is hinné, hogy ilyen "előkészületek" kellenek egy ilyen fotózáshoz. Ugy elképzeltelek a ponyva alatt, ahogy várod a "témát".:) Egyébként ez a kis kosaras cinke van nálam most fent nálam, minden reggel amikor kinyitom a gépet, ez a kedves kis cinke vár rám!
    Remélem tavaszra a ketté fürészelt hinta azért uj pompájában fogja a gyerekeket szolgálni.
    Most szaladok a reggeli teendőimet elvégezni, sajnos ma segitségem nem lesz, mert az én Apócámnak becsipődött a gerince, és szinte mozdulni sem tud, igy most "vak vezet világtalant" játszunk, nem is értem miért kell neki mindenben leutánoznia engem. Csak én már hozzászoktam a nyavajáimhoz, Ő meg még soha életében beteg nem volt, igy már azt hiszi, hogy halálán van. Hiába azért ő is férfiből van, már elnézést a többi fijjjjjjjjukától!
    További szép napot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már, gyermekkoromban is vonzott a fotózás, csak nem volt felhasználó közeli a technika, és főleg a fotózás egyéb kellékei. Szép és jó, ha k tudunk teljesedni valami örömteli kedvtelésben... Szegény "Papókád", mintha magamat látnám! Igaz, az én derekam már régtől fogva rozsdás, nekem ismerős e tájék. :)) Akinek nem volt ilyen baja még, az még azt is hiheti, hogy ez valami úri, kényes betegség szerűség. Csak szimulálás az egész! :))) De, aki ezt nap-mint nap megtapasztalja, az tudja, mi a magyarok istene! :)) A hinta nem, de egy favázas hintaágy tervben van nálam... Most este van, Neked meg szép estét kívánok!

      Törlés
    2. Tud nekem is fájni a derekam, de nagyon! Nem vagyok már én sem fiatal jány!

      Törlés
    3. Majd, megkérdezzük Márton komát! :))

      Törlés
  2. Szép reggelt nektek!
    De jó hobbi, sok madárkát fogunk most tőled látni!A fényképek gyártása nekem is öröm, de ezt úgyis tudjátok.
    Hozok nektek egy linket, én Mártánál kezdem a napot( van még kedvenc, de Márta reggeli kávéivásaim rendszeres része), olyan jó őt olvasni, sőt visszaolvasni.Valami tisztaság és örökös szépség árad belőle. Ha még nem fedeztétek fel őt nálam, akkor kívánom, hogy sok örömötök legyen az olvasásában, ahogy nekem is már hosszú ideje.
    Zsóka Apócájának "kicsípődést" kívánok, jaj, de pocsék tud lenni ez az állapot.

    Márta blogjának linkje itt:

    http://prodanmarta.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pipitérke lelkem! Hozom én nektek a madárkáimat, abban nem lesz hiba.. :)) Persze, hogy tudjuk, hogy te is a "fertőzöttek" táborát gyarapítod, és nem is kisiskolás fokon! :)) Megnézzük a Te Mártikádat is! :)

      Törlés
    2. Na, ide talált az én Pipitér Lölköm is! :)) Ezek szerin, jól vagy már. Illetve tudom, mert jártam azért nálad és olvastalak is, csak éppen nem hagytam nyomot erről. Tudod, hogy van ez, van mikor nincs ínyére az embernek a dolog, csak inkább szemlélődne... Most, hogy a linkeddel elutaztam Mártához, rájöttem, de sejtettem már a név alapján is, hogy jártam nála is már. Beleolvasgattam pár dologba ott is, de nem ragadtattam el magam. Majd meglátjuk! :) Puszillak, és légy jó: papa... <3

      Törlés
    3. Most jobban megnéztem, fel is vagyok nála iratkozva, de szerintem, ő nem járt nálam, minek is, mikor elég népes tábora van.

      Törlés
  3. Óhhn, működik a " You might also like"( Fordítás: "Talán ez is tetszik neked") a 3 képpel, korábbi beírásokkal!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évikém! Köszönöm a jókivánságot, átadtam Apócának, ma már egy kicsivel jobban érezte magát, a lóbalzsam használt!:)))
      Kirándultam az ajánlott marta.blogspot-ba, jól éreztem magam, máskor is megyek, köszönöm az ajánlásodat.Puszillak.<3

      Törlés
    2. Szivecskét küldtem, nem tudom miért nem rakja ki!:((

      Törlés
    3. Na ennek a lájkos-izé dolognak ugorj még egyszer neki! Úgy tanárnénis mód, jó!? :))

      Törlés
    4. Zsókicám Drága, én is a lóbalzsamosok csoportjának oszlopos tagja vagyok! :))

      Törlés
    5. Zsóka! Úgy veszem, mintha megkaptam volna szívecskét.Köszönöm. Én nem is tudnék ilyet összehozni.Csak ezt a mosolygós:-) és a nyelvkidugós izét:-D tudom

      Törlés
    6. Nekem sem jött össze, pedig annyira akartam! :))) "<3"

      Törlés
  4. Nagyobb mint 3! Értem én a matematikát!:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 4, valóban nagyobb már, de a magyar igazság mégis csak 3! Ez már a matematika, és az érzelmi szálak összefüggésének találkozása a végtelenben! :)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...