Translate

2012. november 21., szerda

ígéret

Ígértem, folytatom madaras, madárleses szószaporításomat, de nem volt rá lelki halandóságom. Pedig ücsörögtem azóta is kinn, hol ekkor, hol akkor. Túl nagy szerencsével nem jártam, persze, mi a nagy és ami a szerencse!?
A madárkák mesébe illően érzékeny érzékkel rendelkeznek a közelben kuksoló fotós kiszimatolására. Ennél fogva, szerfölött gyanakvóak is, és bolondot űznek belőlem, ahogy görcsösen, lélegzetvisszafojtva üldögélek az ágakkal elfedett leshelyemen lévő székemen. Hiába is próbálnék takarékoskodni az akkumulátorral, nem tudok, mert folyamatosan készenlétben kell tartanom a gépet, szememet le sem véve a képkijelzőről, ujjammal félig lenyomva az exponáló gombot.
Teszem ezt azért is, mert annyi idő nincs a beröppenéstől, az elröppenésig, hogy elkezdjek fókuszt keresni, mert az mozgással és hanggal is jár, ahogy az automatika megpöccenti az objektív fókuszgyűrűjét.
Ki kell dugnom az objektívet a résen, és eltakarva azt, mert különben belátnának hozzám és ekkor egy szemernyi esélyem sem maradna a hogy lekapjam őket.
Időnként, újra kell fókuszálnom, mert közben a fényviszonyok is változnak, méghozzá a délutáni időben rohamosan. Ez meg azzal jár, hogy állítódik az érzékenység (ISO) is ehhez, ezek után.
Mivel, manuális üzemmódban dolgozom, az expo időt is korrigálnom kell, úgy 1/60 mp-ig mehetek le ezzel, mert bemozdulnak a kis tollasok, a kép életlen lesz ilyenkor.
Ez alá, már nem tudok menni, így kénytelen vagyok ISO-emelni, vagy, ha automatikusra állítom be ezt,  automatikusan emelkedik az értéke.
Volt, hogy, az kevés fény miatt, 400-on kezdtem, ami még elég jó érték, eljutottam az 1600-as szintre, ahol már bezajosodik, szemcséssé válik a kép.
Mivel a leshelyemtől a céletető, kb. 1.5 m-re van, minden zajra, pisszenésre figyelnem kell, a legkisebb zajra is vagy nem szállnak le, vagy azonnal továbbröppenek.
Ha zoom objektívet használok, rá kell húznom azt, itt sajna, csak 135 mm-ig szól, de a közelség miatt megfelelő, a háttér is kellően elmosott lesz.
Ha 50mm-es fixet használok, ami sokkal jobb minőséget biztosít, nagyon jó fényértékkel és kis torzítás mellett, ott a maximális látószöget, (legtágabb blendenyílást) kell alkalmaznom a háttérmosás, és a fényerő biztosítása érdekében is, ráadásul itt az expoidőt szépen értéken is tarthatom.
Ez kis mélység élességet (DOF) biztosít, ezért nagyon érzékeny a fókusz beállítást illetően.
Hiába állítom be a fókuszt előre egy adott pontra a várható célmadár megjelenési helyén, ez mégis csak esetleges, mert a fókusz-beállítás a célon lévő erős kontúrpontokra épül, és ez már nem az, mint ha a madárra állnék rá.
Ha balról várom, akkor jobb szélre röppennek, ha jobbról akkor bal szélre szállnak, esetleg középre....
A régi Panasonicommal ez sokkal könnyebbe megoldható volt, és nem is rossz minőségben.
Tehát most, 10 beröppenésből, jó, ha egy sikeres exponálás van, és még az se biztos, hogy az minőségi lesz majd a számítógépen visszanézve.

Istenem, jól elszaladtam a témát és a leírt sorokat figyelembe véve. Ezért is állok neki nehezen, mert az ilyeneket nem tudom röviden taglalni.
Nem hinném, hogy emberi halandó, képes lesz végiggyötörni magát ezeken az agymenetes sorokon.
Hát, tudom, ezzel nem kezdünk mondatot, de mégis... tartottam a szavamat, folytattam.
De, minek! :))


10 megjegyzés:

  1. Igy jár aki az "öreg holmit", fiatalabbra, ujabbra cseréli!:) Ezt csak azért irtam, bizonyitsam, hogy elolvastam! További jó kisérletezést, puszika.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak gratulálni tudok, a kitartásodért. Remélem, érthető is voltam valamelyest a technikai fejtegetésnél! :)) Köszi, az intelmeket, látod, ezért hezitálok az asszony lecserélésével is! :))) Minden csinját-binját, ismerni vélem már, most kezdjek egy új sokismeretlenes egyenlet megoldásába!? :))) Puszi neked is, és szép napot a papával együtt! :))

      Törlés
    2. Papa ne bizakodjál,a technikai részből egy kukkot sem értettem. A Mamka lecserélésének még a gondolatát is felejtsed el, mert ilyen társat, még ha 100 évig is élnél sem találnál! Ezt én látatlanban is megmondom. Azért a "sokismeretlenes egyenleg megoldás" nagyon tetszett, a humorod az még a régi!:)))) Pusszancs!

      Törlés
    3. Dehogy cserélném le édes Zsókám! Úgy járnék én is mint az egyszeri asszonyváltók, hamar kitelne a becsületem, aztán a két szék közül a tehénszarba pottyannék! :)) Kényeztetnek engem mindenben, majd bolond lennék a bizonytalanba belevágni. Úgyis csak a nyögdíjam kéne a másféle fehérnépnek, aztán nézhetnék! :)) Azért, nem árt ám a fotótechnikával is kicsit ismerkedni! :)) Másodjára, már biztosan kapisgálnád a dógot! :)) Hálistennek, a humorom még a helyén van, ha másom már nem is olyannyira mint annakidején! :)) Köszi, és örültem a hozzászólásodnak. Gyere minnél többször, ha már más nem tolakodik az ajtón! :))) Pusszancs neked is!

      Törlés
  2. Hogy kerültem ide, ne haragudj, nem tudom! Keresgettem valamit és ide kerültem. Azért mégis november elején volt, már el is felejtettem, hogy kattintgattam ész nélkül s milyen úton jutottam ide.
    Most már tudom a madárleshelyedet is. Na nekem nem lesz ilyen, tehát valószínű, hogy nálam ilyen képeket sem fogsz látni.
    A gépemet még én sem ismerem eléggé, most már rászánom magam, s végig fogom próbálgatni, de eddig jól elvoltam az automatikával.
    Szeretnék ezzel is olyan képeket készíteni mint a régi Chinon CP 5-tel, azt nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  3. Hát az elég nagy hiba, ha magad sem tudod, hogyan kerültél el hozzám. A Te blogod, már időtlen idők óta megjelenik nálam, mert feliratkoztam rád anno, nem is tudom már mikor. Igaz, sokáig nem is jöttem vissza, mert sok helyen csavarogtam azóta is. Szóval, kedves "Adelid", tessék feliratkozni a blogomra, itt lenn az alján, aztán maajd, mindig megjelenik Nálad is az aktuális frissítés, blogilag kifolyólag... :)) A másik meg, én nem írtam sehol, hogy nem értek a gépemhez, hiszen az új is több, mint egy éves már. Csak, a madárfotók készítéséhez szükséges teleobjektívem nem az, amire itt leginkább szükséges lenne, de megoldom annélkül is. Remélhetőleg, azért látszik a minőség a képeimen. Üdv: Laci

    VálaszTörlés
  4. Na jó most már eszembe jutott, hogy a neved ismerős volt, s akkor belenéztem a követőim közé, s jé, rád leltem. Hát azt hiszem innen kerültem hozzád. Én a blogomba már betettelek hogy követlek, tessék megnézni, megjelensz valahol az alján mert már több mint egy hete frissítettél. Majd csak elrendeződünk
    A másik meg az én saram(továbbvetítettem azt amit nem kellett volna), én valóban nem értek még a gépemhez, de meg fogom tanulni, hogy hozom ki a legtöbbet belőle. Azért automatán sem rossz, de úgy nem mindig azt csinálja, amit én szeretnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ugye, hogy ugye! :)) Csak, rendes kerékvágásba kezdünk zötyenni lassan! :)) Ha használod, és szépen sorra veszed a manuális funkciókat, magadtól fogsz rájönni sok mindenre! És, ez a legjobb módszer.... Pussz! :))

      Törlés
  5. Tudod, én az automata gépemmel soha semmit nem fogok megtanulni.Úgy nézegetek itt mint buta jány az egyetemen!!!:-D

    VálaszTörlés
  6. Jaj drága Pipitérem, hogy monhatsz már ilyet! Akinek ösztönösen, megérzésből, vagy ahogyan, pestiesen szokták mondani, séróból menek az ilyen szép képek, amik mind mesélnek nekünk, annak, nem is kell megtanulnia semilyen szakmai halandzsát ! Azok, kábítják a jónépet, mint pl, én is, akinek nem sikerednek úgy fotói, ahogyan kéne, vagy szeretné! :))) Sok puszi, és örülök, hogy benéztél hozzám: Lajos

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...